Schemat przewymiarowania pieca C.O.Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego tak słono płacisz za opał, wrzucasz go tonami w przewymiarowany kocioł, a w domu jest nadal zimno, chodź temperatura na zewnątrz ledwo opada poniżej zera? Co zrobić kiedy wewnątrz pieców C.O. pojawia się nieprzyjemna maź, skraplają się litry wody oraz kocioł jest przez niemal cały rok mokry? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym poradniku.

    • Zanim zdecydujesz się na dany piec, zmierz dokładnie powierzchnię użytkową budynku. Oceń poziom ocieplenia domu, wymień stolarkę okienną oraz drzwiową.
    • Poznaj definicję przewymiarowania. To nic innego jak za duża moc pieca C.O. w stosunku do powierzchni jaką ma ogrzać. To najczęstszy problem związany z ogrzewaniem. 
    • Skutkiem źle dobranego pieca C.O. jest zbyt duże zużycie paliwa, zasmolony piec, zalegająca sadza w kominie oraz mnóstwo niedopalonego paliwa zalegającego w kolorze paleniskowej. Dzieje się tak, gdyż temperatura na kotle jest zbyt niska, a sprawność pieca nie przekracza 30%.
    • Bardzo dużym błędem jest zakup kotła o mocy 23kW, mając do ogrzania dom parterowy o kubaturze użytkowej 140m². Przy dobrze docieplonym domu (energooszczędnym) w zasadzie wystarcza moc kotła nie przekraczająca 12-14 kW.
    • Większość producentów kotłów C.O. zaleca utrzymywanie temperatury na piecu w granicach od 50 nawet do 75 stopni, a raz na jakiś czas przepalenie go w temperaturze 90ºC. Warto więc, zanim zdecydujesz się na dany piec C.O. zapytać o poradę hydraulika, który będzie go montował, lub  sprzedawcę u którego ten piec zakupisz.
    •  

Sprawdź co zrobić z przewymiarowanym kotłem.